Hovedparten af Ålandsøerne består af rapakivibjergarter. Undtagelserne er de sydøstlige øer og nogle små områder ved Hammarodde og Eckerö som består af ældre svecofenniske bjergarter. I det sydlige og sydøstlige randområde er der mindre massiver af lidt yngre postorogene granitter. Et enkelt større havområde, Lumparn, er resultatet af et meteornedsllag.
Både Lemlandmassivet og områderne med ældre svecofennisk grundfjeld gennemskæres af gange med rapakivirelaterede diabaser og kvartsporfyrer.
Ålandsbatholithen dækker ca. 5000 km2, og den er dermed den næststørste rapakiviintrusion i det fennoskandiske område. Alderen er 1,57-1,58 Ga. Størstedelen af batholithen er dækket af havet.
Man kan gruppere rapakivibjergarterne fra Ålandsøerne på flere måder. Her anvendes følgende opdeling:
På nuværende erosionsniveau udgør rene basiske bjergarter en meget beskeden del af Ålandsbatholithen. Mest markant er Föglö gangsværm med plagioklasporfyriske pyroxen-diabaser. I havet vest og sydvest for Åland er der områder med diabas som kan have rapakivialder, men muligvis er yngre. Endelig finder vi anorthit på de små øer Västersten og Östersten ud for Hammarudda og på øen Höggrund i Signilskärfjärden, hvor den er infiltreret af granitisk magma.
Et fællestræk for de fleste Ålandsrapakivier er den rødbrune/røde grundfarve. Et andet kendetegn er de ofte meget mørke, kugleformede kvartskorn med meget dybe indbugtninger og endelig er udtalt grafisk tekstur i grundmassen noget, man meget ofte ser.
Ålands-granit, Haga-granit, Ålands-granofyr, Ålands-monzonit
Ålands-aplitgranit, prikgranit, porfyraplit
Bergman, L. 1981: Berggrunden inom Signilskär, Mariehamn och Geta kartblad. Geological Survey of Finland
Cohen E., und Deecke W. 1896: Über Geschiebe aus Neu-Vorpommern und Rügen: Erste Fortsetzung. R. Gaertner's Verlagsbuchhandlung H. Heyfelder, 1896
Ehlers, C. m. fl., 1981: Berggrunden inom Kumlinge kartblad. Geological Survey of Finland
Frosterus, Benj. & J. J. Sederholm, 1890: Beskrifning till Kartbladet No:17 Finström. Finlands geologiska undersøkning.
Frosterus, Benj., 1892: Beskrifning till kartbladet No:21 Mariehamn. Finlands geologiska undersøkning.
Haapala and Ehlers (Editors), 1989: Excursion A1: Rapakivi granites and postorogenic granites of southwestern Finland
Moberg, K. Ad.n 1890: Beskrifning till kartbladet No:16 Kumlinge. Finlands Geologiska Undersökning
Sederholm J. J. 1890: Fran Ålandrapakivins västra gräns. GFF XII. Heft 6, S. 460-470
Sederholm, J. J.,1891: Ueber die finnländischen Rapakiwigesteine. Tschermack's mineralogische und petrographische Mittheilungen
Wiik, F. J., 1878: Bidrag till Ålands geologi. Öfversigt af Finska Vetenskaps-societetens förhandlinger XX. s. 40-63