Svens StrandstensSite
Sydvestskandinaviske Domæne - Østlige segment- Jerngnejs

Jerngnejs, Hallandsgnejs, Halmstadgnejs! Kært barn har mange navne! Denne bjergart, som er en orthognejs, er i forskellige fremtoninger dominerende i Det Østlige Gnejssegment. De fleste steder har den et rødligt skær, men i de områder, som på kortet er mere grågrønne er bjergarten også mere grå.

Det er en metamorf bjergart bestående af kalifeldspat (orthoklas), plagioklas, kvarts og biotit samt varierende mængder magnetit. Typer med meget magnetit er selvfølgelig magnetiske, hvilket har givet anledning til betegnelsen jerngnejs. Udgangspunktet for disse gnejser er helt overvejende plutoniske bjergarter tilhørende TIB 2, hvilket betyder, at de har en alder på ca. 1,7 Ga. Alt efter deres placering i Det Østelige Gnejssegment har de under den sveconorvegiske orogenese ca. 0,97 Ga. gennemgået metamorfose fra grønskiferfacies til granulitfacies - generelt højeste metamorfosegrad mod sydvest (læs mere her). Området syd for Vänern var også gennem vridemaskinen under den hallandiske orogenese ca. 1,44 Ga, men forandringerne fra denne episode blev i høj grad overprintet under den sveconorvegiske periode.

Resultatet er blevet en bjergart, hvor kvartsen er valset ud i tynde lameller og de mørke mineraler har samlet sig i striber parallelle med kvartslamellerne. Ofte er bjergarten stærkt foldet og/eller migmatitisk. Mørkere partier, som er rester efter diabasgange er også almindelige. Kornstørrelsen varierer alt efter rekrystallisationsgraden fra finkornet til middel/grovkornet. Ikke velegnet som ledeblok.