Svens StrandstensSite
Oslofeltet - Felsiske gangbjergarter - Lindøit, Lestiwarit, Bostonit

Her omtales nogle gangtyper, som kan være interessante, hvis man går rigtig meget i dybden med Oslofeltets geologi. MEN: man går vist ikke for langt ved at sige, at navngiveriet er gået over gevind. Bestemmelsen af nedenstående løsblok-eksempler er usikker/meget usikker.

Bostonit

Bostonit er en meget finkornet, lystfarvet (gråhvid til rødlig) gangbjergart af monzonitisk sammensætning (60% plagioklas og 20-30% orthoklas) og med trachytisk tekstur. Den indeholder talrige malmkorn og ofte omsætningsprodukter som chlorit og carbonat. Kvarts optræder accesorisk, mens mørke mineraler som pyroxen og amfibol kun findes sporadisk.
Bostonit findes i en enskornet variant og i en porfyrisk variant, som har op til 5 mm lange subparallelle plagioklaslister.

Lindøit

Lindøit er et lokalnavn for en kvartsførende (mindst 5% , ofte 20%) Bostonit. Den findes bl. a. på øen Lindø ved Oslo som en gang i siluriske lag.
Meget finkornede varianter er mest almindelige, men lidt mere grovkornede typer ses også. I disse er den trachytiske tekstur lettere at se og specielt pyritkorn kan være tydelige.
Lindøit kan udover bostonit forveksles med Sølvsbergit, som dog har mindre kvarts og flere mørke mineraler.

Lestiwarit

Lestiwarit er en lys (snehvid eller gullighvid), homogen, kornet bjergart, som optræder som gange i lardalit. Den består af mindst 90% alkalifeldspat og højst 8% mørke mineraler i form af alkalipyroxen (ægirin) og alkaliamfibol. Kornstørrelsen er max. 3 mm, men som regel meget mindre. Indeholder som hovedregel hverken kvarts eller nefelin. Der kan være små aggregater af titanit, apatit og malmmineraler.

Ved Sletsjø og øst for Farris findes en variant med 5% kvarts.
Ved Gjone er der en variant med druser.
Ved Strandsåsen er der en variant med 2-5mm aggregater af ægirin, hornblende, apatit og malm.
Ved Kvelle findes en variant med ægirin nåle op til 1,5 mm.

Brøgger, W.C., 1894: Die Eruptivgesteine des Kristianiagebietes I. Die Gesteine der Grorudit-Tinguait-Serie. Videnskabsselskabets Skrifter I. Mat.-Nat. Klasse. No.4

Brøgger W. C. 1932: Die Eruptivgesteine des Oslogebietes VI. Über verschiedene Ganggesteine des Oslogebietes. Skr. Norske Videns.-Akad. i Oslo I. Mat.-naturv. Kl. I Nr. 7, 1932

Jensch, Jörg-Florian: Auf der Suche nach dem Tinguait von Graver. Geschiebesammler Aktuell, 2013, heft 3