Svens StrandstensSite
Oslofeltet - Basalt

Basalter findes udbredt over store dele af Oslofeltet. De fleste stammer fra stadium 2 og ligger som lag under rhombeporfyrerne (B1) eller mellem rhombeporfyrlagene (B2-B4). Der er også basaltudstrømninger fra centralvulkanerne i stadium 4 (B5).

Der er ikke nogen entydig sammenhæng basaltlag og udseende, og i almindelighed vil det derfor ikke være muligt at angive, hvilket basaltlag en løsblok kommer fra.

Basalterne kan udover den stratigrafiske inddeling (B1, B2 osv.) opdeles efter forskellige andre kriterier:

A: Basaltens kemiske sammensætning.

De første basaltudstrømninger kom helt sydpå og indeholder rigeligt med foider, mens de senerste, nordlige er tholeitiske basalter med lidt kvarts i grundmassen.

B: Typer af strøkorn

De fleste Oslo-basalter har plagioklaslister - fra ganske fine trådagtige til grovere lister. Adskillelse af de sidstnævnte mod nogle typer af rektangelporfyr kan være vanskelig. Plagioklaslister ses ikke i basalttyper fra Skåne og Østersøen og plagioklasstrøkornene i Öjebasalt fra Dalarna er bredere og som regel større.

Også forvitringsgraden har betydning for basaltblokkes udseende. De kan være helt friske med sort grundmasse eller forvitrede med grålige eller brunlige farver.

Samtlige typer kan indeholde gashuller, som oftest senere er fyldt ud med mineraraler som chalcedon, calcit, epidot, seladonit mm. og derfor fremstår som mandelsten. Mandlerne kan være hvide, sorte, rødlige eller grønne. Betegnelsen 'melafyr' anvendes undertiden om typer med udtalt forvredne mandler, men navnet bruges også mere generelt om porfyriske, basaltiske bjergarter og er nok bedst at undgå. Det anføres ofte, at 'melafyrer fra Oslofeltet har grålig grundmasse, mens melafyrer fra Østersøen har en mere brunlig/rødbrun grundmasse.

Endvidere indgår basalt ofte som brudstykker i breccier, konglomerater og ignimbritter fra Oslo-feltet.

Jensch, Jörg-Florian, 2014: Bestimmungspraxis Oslo-Basalte mit 15 Abbildungen. Der Geschiebesammler 47.1, s. 25-36

Nilsen, Odd, 2005 : Geologiske hovedtrekk i Grenland-Brunlanes-området. Universitetet i Oslo

Oftedahl, C., 1952: Studies on the Igneous Rock Complex of the Oslo Region. XII. The lavas. NVAMK

Segalstad, T. V. 1979: Petrology of the Skien basaltic rocks, southwestern Oslo Region, Norway. Lithos 12, s. 221-239. Oslo