Svens StrandstensSite
Alkaline og carbonatitiske komplekser - Alnö

Alnökomplekset

er en af de ca. 400 kendte alkaline og carbonatitiske ringintrusioner og og er typelokaliteten for bjergarten alnöit. Komplekset består af flere intrusioner, som dannedes omkring 610-530 Ma. Muligvis har der også på senere tidspunkter været magmatisk aktivitet: 370 og 230 Ma. Tidsmæssigt er den første periode (som utvivlsomt er den væsentligste) sammenfaldende med dannelsen af Fens-feltet ved Oslo, og man formoder, at der er en genetisk sammenhæng mellem disse to, hvorimod andre kendte alkaline intrusioner i Fennoscandia - både ældre og yngre - ligger tidsmæssigt forskudt langt herfra .

Hovedintrusionen har en diameter på ca. 5 km og er omgivet af migmatitiske bjergarter fra det fennoscandiske grundfjeld (i et lille grænseområde mod SV dog granit). På nuværende erosionsniveau, som bedømmes til at være 500-1000 m under den oprindelige overflade, er nogle af dybbjergarterne blottet, mens taget af værtsbjergarten andre steder stadig er bevaret (ses på kortet som fenitter).

Komplekset består dels af dybbjergarter og dels af gangbjergarter.

Dybbjergarter

Dybbjergarterne kan inddeles i fire rækker, hvor bjergarterne går jævnt over i hinanden. Det er væsentlig at gøre sig klart, at der dermed ikke er sagt, at det svarer til den udvikling magmasammensætningen har gennemgået gennem magmatisk differentation. Mange af bjergartstyperne - især de leukokrate - findes også i pegmatitiske udgaver.

Gangbjergarter

Gangbjergarterne er som hovedregel dannet til sidst og består dels af de calcitiske eller dolomitiske carbonatiter (hhv. alkiviter og beforsiter) og dels af Alnöiter og Alnöitbreccier. Sjældere gangbjergartstyper er trachytter, pyroxenitter, nefelinitter og fonolitter. Gangene findes dels inde i intrusionen og dels udenfor - ca. 1200 gange i et 1000 km2 stort område er kortlagt.

Fenitter

I fenitzonen er oprindelige migmatitter og granitter omdannet til fenitter.

Ijolit

Nefelinsyenit - Juvit

Pyroxenit

Sövit

Alnöit, Alnöitbreccie

Fenit

Eckermann, Harry von. 1948: The Alkaline District of Alnö Island

Kresten, Peter. 1981: Introduktion til Alnöområdets geologi. Länsstyrelsen i Västernorrlands län

Vuorinen, Jaana Hode: The Alnö alkaline and carbonatitic complex, east central Sweden – a petrogenetic study Department of Geology and Geochemistry, Stockholm University

Andersson, Magnus m. fl., 2013: Carbonatite ring-complexes explained by caldera-style volcanism

Nilsson, K.P. m. fl.: Beskrivning till berggrundskartan Sundsvall–Timrå–Härnösand. SGU 2014