Ålands-granitporfyrer er rapakivibjergarter med strøkorn af kvarts, alkalifeldspat og ofte tillige af plagioklas. Strøkornene ligger i en finkornet, forholdsvis homogen granitisk grundmasse. Det er vanskerligt at sætte en fast kornstørrelse som grænse mod gangporfyrer af Hammaruddatype, men man må lade sig lede af helhedsindtrykket. Hvis der er grafisk tekstur, kan kornstørrelsen være vanskelig at bedømme. De typer, som er tydeligt præget af tilblanding af mafisk magma, og hvor hovedkendetegnet er hornblende-omkransede kvartskorn, behandles separat - se hybridbjergarter.
Alkalifeldspatstrøkornene er oftest beige/lyserøde og runde, men kan være rektangulære. Plagioklasring ses ofte og vil normalt være rektangulære og have en grønlig farvetone. Kvartsstrøkorn er runde og som regel med dybe indbugtninger.
Ifølge Bergmann kan man finde disse granitporfyrer i den nordlige del af Jomala i det violetfarvede område på kortet - et område, som ellers lige som området i Signilsfjärden især indeholder hybridbjergarter. Af egen erfaring ved jeg at man også kan finde dem i Vardö-regionen i det nordøstlige Åland. Mange løsblokeksempler må betragtes som tvivlsomme - specielt må Kökarsfjärden anses som muligt hjemsted for mange typer, men også de sydvestfinske rapakiviområder i Vehmaa og Laitila er kandidater.
Herunder vises både typiske Ålands-granitporfyrer og overgangstyper mod Hammarudda-gangporfyrer, Ålands-kvartsporfyr, mørk Ålands-kvartsporfyr og ringkvartsporfyr.
Sederholm, 1891: Ueber die finnländischen rapakiwigesteine
Sederholm J. J. 1890: Fran Ålandrapakivins västra gräns. GFF XII. Heft 6, S. 460-470
Eklund, Olav, Alexey Shebanov, Soren Frojd, Kari Yli-kyyny and Ulf B. Andersson: A flow-foliated ignimbrite related to the Åland rapakivi granite in SW Finland. Terra Nova. 8, 548-557. 1996.