Svens StrandstensSite
TIB - Småland/Värmland-bæltet - Växjö-området

I den del af SVB som ligger syd for Oskarshamn-Jönköping-bæltet domineres billedet af overvejende enskornede eller svagt porfyriske granitter, som får forskellig farvetone alt efter metamorfosegrad og mængdeforhold mellem kalifeldspat, plagioklas, kvarts og mørke mineraler.

Byen Växjö ligger i den sydvestlige del af området, og har traditionelt givet navn til denne brogede gruppe bjergarter.

Ud fra den dominerende farvetone kan man skelne mellem røde, rosa og grå Växjögranitter - de røde omtales dog oftest blot som røde Smålandsgranitter, da der er repræsentanter fra Vimmerbybatholithen nordpå, som ikke kan skelnes fra dem, der kommer fra Växjö-området.

Områder med granitter, granodioritter, kvartsmonzonitter og kvartsmonzodioritter ligger mellem hinanden uden noget åbenlyst mønster. I OBJ-bæltet er der områder med granodioritter og tonalitter. På kortet vises de granitområder, hvor de mest basiske bjergarter findes, som prikkede.

Hovedparten af området består af TIB 1-bjergarter, men længst mod vest - nær ved og i protoginzonen - er der TIB 2-indslag.

På grund af nærheden af protoginzonen har de ofte et let metamorft præg i form forgnejsning, udviskede grænser mellem mineralkorn, granuleret kvarts og kalifeldspat, mørteldannelse og mineralomdannelser: plagioklas til epidot, mørke mineraler til chlorit.

Ud over de granitiske bjergarter er der også mindre områder med TIB-relaterede mafiske dybbjergarter og vulkanske bjergarter.