Gangbjergarter kan grundlæggende inddeles i de samme fire grupper som dybbjergarter. Den finkornede grundmasse gør det naturligvis vanskeligere at bestemme den modale sammensætning, men man må forsøge sig frem ud fra farven på grundmassen og arten af eventuelle strøkorn.
Aplitgranitter: Som regel resultatet af en mere eller mindre udtalt magmatisk differentation. Det vil oftest betyde, at mørke mineraler og plagioklas er udkrystalliseret, så restmagmaen, der bliver til aplitgranit, er beriget på kalifeldspat og kvarts samt såkaldte inkompatible elementer.
Pegmatitter: Svarer sammensærtningsmæssigt til aplitter, men gode diffusionsforhold og sparsomt antal krystallisationskærner har begunstiget væksten af store krystaller. Man får så en meget grovkornet bjergart evt. med særdeles store krystaller af kalifeldspat og kvarts, som ofte er ledsaget af sjældnere mineraler med inkompatible elementer.
Grundmasse med feldspat (ofte Na-rig) og med indhold af nefelin og evt andre foider. Eventuelle strøkorn kan bestå af feldspat, forskellige foider og Na-rige mørke mineraler (ægirin, arfvedsonit).
Består normalt overvejende af Ca-rig plagioklas og augit. Andre mineraler så som alkalifeldspat, amfibol, olivin, biotit og malmmineraler er også almindelige. Har oftest ofitisk tekstur.