Svens StrandstensSite
Magmatiske bjergarter - Dybbjergarter - Granitiske dybbjergarter

Det er svært (i hvert fald for mig) at opstille et systematisk forløb, der fører til bestemmelse af alle de granitoider, der lader sig bestemme (i følge Per Smed ca. 1/3). I stedet må man tage udgangspunkt i karakteristiske egenskaber ved forskellige granitter, og herefter lade sig vejlede af nøjere beskrivelser og fotos.

Betragt din prøve og se, om den har ét eller flere af de kendetegn, der er anført nedenfor. Gå herefter til den side, der nærmere beskriver granitter med dette særkende, og se om du kan finde én, der ligner din prøve. Herefter kan du gå til den side, hvor denne granittype behandles mere udførligt. Forhåbentlig er du herefter nået frem til, hvilken granit, du har med at gøre.

OBS: Der kan sagtens være flere kendetegn, der passer på din prøve. Det skulle gerne føre til samme resultat, hvad enten du går ud fra det ene, det andet eller måske det tredje kendetegn.

Særlige kendetegn kan vedrøre

Læs videre her nedenfor.

Mineralsammensætning

Granitoider findes i QAPF-diagrammets felter 2, 3, 4 og 5. De består af lyse mineraler (kvarts og feldspat) og mørke mineraler . Hertil kommer diverse accesoriske mineraler.

Kvarts udgør 20-60% af de lyse mineraler.

 

Mængdeforholdet mellem alkalifeldspat og plagioklas afgør, om bjergarten er en

En virkeligt forvirrende faktor er forholdene omkring perthitisk feldspat. Ternære feldspatter udfældes ved høj temperatur, men mineralsammensætningen forbliver ikke stabil, når temperaturen falder. Derfor vil der ske en afblanding og krystallen vil komme til at bestå af en feldspattype med mindre calcium og natrium end i den oprindelige krystal. Heri svømmer så afblandede elementer af Na-rig plagioklas, som kan have form af lameller eller små klatter. Når man anvender QAPF-diagrammet skal sådanne krystaller - bortset fra tydeligt afgrænsede elementer - regnes som alkalifeldspat. I i ældre beskrivelser regnes de derimod ofte (i hvert fald delvist) for plagioklaser. Det er også klart, at den modale klassifikation ikke altid vil stemme med den normative (kemiske).

 

Generel tekstur

Teksturen er granulær og bærer præg af den rækkefølge de forskellige mineraler krystalliserer i, når magmaen størkner.
Under normale omstændigheder er det mørke mineraler og plagioklas, som krystalliserer først. Man ser derfor meget ofte, at plagioklaskornene i en granit er tilnærmet idiomorfe.
Dernæst udkrystalliserer kalifeldspatten. Hvis forholdene i magmaen er sådan, - og det er de ofte - at der er få krystallisationskærner og gode diffusionsforhold, vil det muliggøre, at kalifeldspatterne hurtigt vokser sig store og undervejs omslutter mindre krystaller af plagioklas og mørke mineraler.
Til sidst udkrystalliserer kvartsen, som må nøjers med at udfylde mellemrummene mellem de andre mineralkorn.

Ud fra bjergartens generelle tekstur kan man opdele granitoider således

 

Se flowdiagram

Specielle teksturer

 

Mineralfarver og farvesammensætninger

 

Rapakivigranitter

Følgende træk er typiske for skandinaviske rapakivier, men man finder ikke nødvendigvis alle egenskaber samlet i den samme bjergart:

Læs mere om rapakivibjergarter