Ålandsøerne er en øgruppe, som ligger mellem Sverige og det finske fastland. Geologisk set udgøres hovedparten af et enkelt rapakivimassiv, som strækker sig langt uden for Ålandsøerne mod vest og nord. Arealet er formentlig ca. 5000 km². Alderen er 1,57-1,58 Ga.
Den sydøstlige del af øerne består af ældre svecofenniske, granodioritiske, gnejsede bjergarter.
Et selvstændigt, mindre rapakivimassiv findes i havet vest for Kökar. Her finder man især grove pyterlitske bjergarter, som ikke ligner bjergarterne fra Ålandsbatholithen, men mere minder om dem, man ser på det finske fastland. Kökarrapakivigranit behandles for sig selv
En række mindre postorogene granitiske intrusioner ligger på grænsefladen mellem disse to hovedkomponenter. Det største er Lemlandsmassivet.
Både Lemlandmassivet og områderne med ældre svecofennisk grundfjeld gennemskæres af gange med rapakivirelaterede diabaser og kvartsporfyrer.
Ålandsmassivet leverer rapakivibjergarter i mange afskygninger. Et fællestræk for de fleste Ålandsrapakivier er den rødbrune/røde grundfarve. Nogle af typerne er meget karakteristiske for Ålandsøerne, især Ålandsrapakivi. Andre typer - specielt fra det nordøstlige område omkring Vårdö - kan minde om rapakivier fra de andre finske rapakiviintrusioner, og ofte vil det ikke være muligt at afgøre med sikkerhed, om en sten stammer fra Ålandsøerne eller fra fastlandet.
Mafiske rapakivirelaterede bjergarter findes kun i beskedent omfang på nuværende erosionsniveau. Anorthosit findes på den lille ø Västersten i det sydvestlige Åland. Olivindiabaser findes i gange og lidt større forekomster i Ålandshavet. Hybridbjerarter dannet ved blanding af mafiske og granitiske magmaer er ikke ualmindelige, men bliver ikke altid opfattet sådanne.
Man kan gruppere rapakivibjergarterne fra Ålandsøerne på flere måder. Her anvendes følgende opdeling:
Ålandsrapakivi, Viborgit fra Ålandsøerne
Ålandsgranit, Hagagranit, Ålandsgranofyr, Ålandsmonzonit
Ålandsaplitgranit, pletgranit, porfyraplit
Bergman, L. 1981: Berggrunden inom Signilskär, Mariehamn och Geta kartblad. Geological Survey of Finland
Cohen E., und Deecke W. 1896: Über Geschiebe aus Neu-Vorpommern und Rügen: Erste Fortsetzung. R. Gaertner's Verlagsbuchhandlung H. Heyfelder, 1896
Ehlers, C. m. fl., 1981: Berggrunden inom Kumlinge kartblad. Geological Survey of Finland
Frosterus, Benj. & J. J. Sederholm, 1890: Beskrifning till Kartbladet No:17 Finström. Finlands geologiska undersøkning.
Frosterus, Benj., 1892: Beskrifning till kartbladet No:21 Mariehamn. Finlands geologiska undersøkning.
Haapala and Ehlers (Editors), 1989: Excursion A1: Rapakivi granites and postorogenic granites of southwestern Finland
Moberg, K. Ad.n 1890: Beskrifning till kartbladet No:16 Kumlinge. Finlands Geologiska Undersökning
Sederholm J. J. 1890: Fran Ålandrapakivins västra gräns. GFF XII. Heft 6, S. 460-470
Sederholm, J. J.,1891: Ueber die finnländischen Rapakiwigesteine. Tschermack's mineralogische und petrographische Mittheilungen
Wiik, F. J., 1878: Bidrag till Ålands geologi. Öfversigt af Finska Vetenskaps-societetens förhandlinger XX. s. 40-63